Kuchnia to serce domu. Nie jest to określenie na wyrost. O ile nie korzystamy codziennie z restauracji, nie jemy tylko „na mieście” to w kuchni spędzamy dużo czasu. Tu przygotowujemy posiłki. Tu spotykają się członkowie naszej rodziny.

Dlatego to miejsce musi być funkcjonalne, w kuchni musimy się czuć dobrze, swobodnie się w nim poruszać.

Kuchnia powinna być idealnie zaprojektowana, projekt kuchni powinien być szczegółowo przemyślany.

Pierwszym krokiem będzie pomiar miejsca, gdzie będzie mieściła się kuchnia, oszacowanie powierzchni do dyspozycji. Zróbmy to najpierw sami, przemyślmy, jakie sprzęty chcemy, aby w kuchni się znalazły. Warto się przygotować do współpracy z projektantem kuchni, aby prace nad projektem przebiegały sprawnie.

Kuchenka gazowa, płyta elektryczna czy indukcyjna, gdy w mieszkaniu nie ma łączy gazowych. W nowych mieszkaniach, deweloperskich, nie ma już przewodów gazowych. Tu nie mamy wyboru, pozostaje tylko prąd. Decydujemy – ile miejsc powinno być na płycie – dwa, cztery czy więcej.
Piekarnik będzie znajdował się pod płytą, kuchenką gazową czy w osobnym słupku, na przykład umieszczony na wysokości tułowia, tak, aby nie trzeba się było do piekarnika schylać.

Czy w kuchni ma znajdować się zmywarka, jak szeroka – sześćdziesiątka, czy węższa czterdzieści sześć centymetrów, wolnostojąca czy pod blatowa, z panelem zewnętrznym czy zakrytym?

Jaki pochłaniacz pary, czy tylko z filtrem węglowym czy powinien być podłączony do pionu wentylacyjnego?

Jaki zlew wybieramy, jedno komorowy, z małym ociekaczem, czy dwukomorowy, metalowy czy z konglomeratu? Dostępne są również takie rozwiązania, w których zlew jest jednolicie wkomponowany w blat kuchenny, nie jest to jednak tanie rozwiązanie.

Materiał, z jakiego jest zrobiony blat to bardzo ważna sprawa. Blat powinien być trwały, odporny na zarysowania. Blat pokryty okleiną jest mniej trwały niż na przykład z konglomeratu, czy marmuru, cordianu – zobacz jak czyścić blat w kuchni by go nie zniszczyć.

Funkcjonalne ułożenie wszystkich elementów kuchni to nie łatwa sprawa.

Projektant współpracujący ze stolarzem pomoże nam w tym zadaniu. Podstawą będzie już profesjonalny pomiar miejsca na kuchnię, czy aneks kuchenny. Każdy milimetr się liczy, wszystko musi pasować jak ulał.

Projektant zadba, aby nie pojawiły się kolizje, aby szafki nie stukały w ścianę uchwytami, aby był swobodny dostęp do sprzętów AGD. Zadba o to, aby tak ułożyć sprzęty AGD, szafki i półki, aby jak najlepiej wykorzystać blat, aby miejsca roboczego na blacie pozostało jak najwięcej. Tu będziemy kroić, mieszać, zagniatać ciasto. Obszerny blat to dobrodziejstwo, na nim stawiamy ekspres do kawy, toster, czasem mikrofalówkę.

Czasem w kuchni możesz mieć źle położone tynki – zobacz jak dobrać lampy do nierównych ścian. To może zepsuć nawet najdroższy projekt!

Im więcej szuflad i półek tym lepiej. Wąskie przestrzenie wypełnić można szafkami kargo. Systemy kargo i szuflady z cichym domykaniem, szuflady z systemem blum to dodatkowe koszty. Są to jednak rozwiązania warte dodatkowych nakładów finansowych, one ułatwiają życie.

Fronty szafek to już kwestia estetyczna, powinny się komponować z resztą mieszkania, płytkami, panelami, kolorem ścian.

Rozważnie podchodźmy do planowania kuchni, zdajmy się na doświadczenie projektanta, kuchnia ma nam służyć wiele lat.